Majoritatea din CSM care a avizat negativ legile justitiei a desconsiderat nevoile si problemele din sistemul judiciar

Votul de azi din CSM unde, cu 10 la 8 voturi, a fost avizata negativ modificarea legilor justitiei a aratat nu doar sfidare la adresa judecatorilor cat, mai ales, a dovedit dispretul suveran al celor 10 fata de respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor romani.

In ultimele luni au aparut in spatiul public informatii si dovezi despre abuzuri din sistemul judiciar comise impotriva unor cetateni care ar fi trebuit sa zguduie intregul sistem, sa-l cheme la autocritica si la schimbari de substanta pentru a corecta abuzurile.

Aceste abuzuri fata de unii cetateni au fost posibile datorita modificarilor la legile justitiei facute de Monica Macovei in 2005, modificari trecute prin Parlament prin asumare de raspundere si nu prin procedura normala, pentru a fi supuse dezbaterii si imbunatatirii inainte sa devina lege.

Printre modificarile propuse acum de Ministerul Justitiei a fost si aceea a instituirii unor proceduri de revocare a membrilor CSM de catre judecatorii si procurorii care i-au ales.

Prin votul negativ de azi, majoritatea din CSM a transmis magistratilor care i-au ales ca ei nu vor sa raspunda niciodata pentru depasirea sau derapajul de la madatul incredintat, acestia intelegand sa se eternizeze in functii fara a putea fi trasi vreodata la raspundere in vreun fel de catre cei care i-au ales.

Printre propunerile facute de asociatiile de magistrati a fost si aceea ca lucratorii serviciilor secrete care racoleaza magistrati ca informatori, ofiteri acoperiti, colaboratori, sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

Prin votul negativ de azi majoritatea din actualul CSM paseste pe urmele CSM-ului anterior, aratand tuturor cetatenilor ca nu intentioneaza in nici un fel sa lamureasc amestecul ilegal si de notorietate al serviciilor secrete in justitie. Acest amestec, copiat dupa modelul stalinist de a face justitie, trebuie lamurit pentru ca dreptul cetatenilor romani la o justitie independenta sa poata fi garantat efectiv.

O alta modificare propusa de Ministerul Justitiei priveste modul cum se poate antrena raspunderea magistratilor.

Aproape 90% din populatia Romaniei, potrivit ultimelor sondaje, solicita adoptarea unor legi eficiente privind raspunderea magistratilor.

Zi de zi apar noi si noi cazuri despre abuzuri din justitie inimaginabile intr-un stat democratic, cu atat mai mult membru NATO si UE, abuzuri fata de care aceasta majoritate din CSM nu are nici o reactie.

Prin votul de azi, membrii CSM, care au avizat negativ aceste proiecte de lege, sfideaza majoritatea zdrobitoare a cetatenilor acestei tari care vor o justitie independenta, dreapta, faza abuzuri, unde abuzatorii sa plateasca. Votul majoritatii CSM de azi a expus toti magistratii la dispretul intregii societati care, o arata sondajele, nu mai poate tolera aceasta situatie de fapt din justitie.

In acelasi timp, autoexcluzandu-se de la orice dezbateri viitoare pe marginea acestor legi, ca urmare a votului pe care l-a dat, majoritatea din CSM va permite clasei politice, dependenta de votul popular, sa adopte dispozitii legale ce se vor intoarce impotriva magistratilor, nu fara justificare.

In loc sa aiba o atitudine care sa onoreze pozitia pe care o ocupa, majoritatea din CSM a dat dovada azi de reflexe straine democratiei si desconsiderare fata de incalcarea drepturile si libertatilor.

Aceasta majoritate s-a comportat ca o clica totalitara care nu vrea sa raspunda in fata nimanui si careia nu ii pasa de problemele din justitie care ii compromit credibilitatea. O clica pentru care apararea drepturilor si libertatilor romanilor – ce nu pot fi protejate decat de o justitie a carei independenta e garantata – sunt doar slogane care nu valoareaza nimic.

A sosit timpul, cred, ca fiecare judecator responsabil sa isi apere propria independenta si implicit independenta sistemului judiciar.

Modificarea legilor justitiei este o necesitate pe care trebuie sa o sustinem pentru a perfecta sistemul de justitie. De asemenea, ca magistrati, avem o responsabilitate fata de cetatenii care ne platesc salariile generoase si asteapta de la noi sa ne indeplinim obligatiile cu maxima responsabilitate, motiv pentru care este necesar sa promovam si sa sustinem modificari la aceste legi care sa rectifice problemele din sistem pentru a avea un mai bun act de justitie in folosul cetateanului.

Leave a comment