15 judecatori ai Curtii de Apel Oradea solicita Parlamentului sa legifereze in regim de urgenta posibilitatea revocarii membrilor CSM. Articolul din lege este neconstitutional de 4 ani

Dat fiind ca de 4 ani articolul din Legea 317/2004 care reglementa procedura de revocare a membrilor alesi din CSM nu a fost pus in acord cu Constitutia, 15 judecatori ai Curtii de Apel Oradea au trimis pe data de 16 octombrie 2017 o solicitare Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte, in regim de urgenta, “un proiect de lege distinct care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

“Solicitam un proiect de lege distinct pentru ca aceasta punere in acord cu Constitutia a respectivului articol din legea de functionare a CSM sa nu treneze in Parlament”, s-a aratat in solicitare.

“O asemenea modificare este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale”, s-a mai spus in solicitare.

Cu toate ca decizia este veche de 4 ani, acel viciu constitutional constatat in Legea 317/2004 nu a fost indreptat inca de catre Parlament.

Art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres ca “membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor şi procurorilor pentru activitatea desfaşurata in exercitarea mandatului”. Totusi, in lipsa unei proceduri de revocare, raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.

“CSM, conform Constitutiei, este ‘garantul independentei justitiei’, adica institutia care ii asigura pe cetatenii din aceasta tara ca drepturile si libertatile lor le sunt respectate, fiind judecati de catre judecatori independenti, care se supun numai legii.

Fata de importanta pe care CSM o are in arhitectura democratica a statului roman, responsabilitatea membrilor consiliului trebuie sa fie pe masura.

In lipsa punerii in acord cu Constitutia a art. 55 din Legea 317/2004, membrii CSM nu pot fi revocati din functie de catre cei care i-au ales si, ca atare, nu pot fi trasi la raspundere de cei care i-au votat in autoritatea care garanteaza independenta justitiei”, s-a mai spus in scrisoare.

Judecatorii si-au reiterat, in concluzie, solicitarea catre Parlament de a initia “un proiect de lege distinct pentru adoptarea in regim de urgenta a dispozitiilior legale care sa faca posibila revocarea de catre magistrati a membrilor alesi in CSM”.

“Respectam autoritatea Parlamentului de a legifera, motiv pentru care lasam puterea legislativa sa faca propunerea de lege pe care o considera de cuviinta pentru a pune in acord art. 55 din Legea 317/2004 cu Constitutia”, au precizat judecatorii. “In acelasi timp, ne rezervam dreptul ca, odata proiectul initiat de Parlament, sa propunem eventuale amendamente pe marginea lui.”

Lista ramane deschisa oricarui judecator sau procuror doritor sa o sustina.

Pentru referinta, postez mai jos textul integral al solicitarii. Magistratii care doresc sa sustina aceasta initiativa imi pot scrie pe adresa de email floricaroman10@gmail.com.

******************************************************************************

Solicitare Parlamentului României pentru a pune de acord cu Constituția, în regim de urgență, articolul din Legea 317/2004 privind revocarea membrilor magistrati aleși în CSM

 

16 octombrie 2017

Senatului României
Camerei Deputaților
Comisiei speciale comune pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției

Stimați parlamentari,

Subsemnații, judecători la Curtea de Apel Oradea, vă solicităm prin prezenta ca, în regim de urgență, să initiați și să adoptați un proiect de lege distinct pentru punerea în acord cu prevederile constituționale a art. 55 din Legea 317/2004, care să reglementeze motivele și procedurile de revocare a membrilor magistrați – judecători și procurori – aleși în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Solicităm un proiect de lege distinct pentru ca această punere în acord cu Constituția a respectivului  articol din legea de functionare a CSM să nu treneze în Parlament.

O asemenea modificare este imperativă și urgentă dat fiind că, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) și (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstituționale.

“În ceea ce priveşte motivele revocării: «neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor în Consiliu», respectiv «neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului», distincţia operată de legiuitor este susceptibilă de interpretări diferite», s-a spus în respectiva Decizie a CCR.

Curtea Constituțională a reținut, în esență, că nu există o procedură clară, previzibilă, precisă, cu privire la modul cum poate fi revocat un membru ales în CSM.

“Soluţiile preconizate de un act normativ nu trebuie aplicate în mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat să stabilească condiţii, modalităţi şi criterii clare şi precise. Or, în cazul revocării unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, nu este stabilit modul în care se poate constata «neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului».

Astfel, procedura de revocare, în ceea ce priveşte motivele pe care aceasta se întemeiază, nu este suficient de clar şi explicit stabilită la nivel legislativ, cu consecinţe directe atât asupra activităţii CSM, cât şi în ceea ce priveşte cariera profesională a membrilor săi aleşi, judecători sau procurori”, a susținut CCR.

Prin aceeași Decizie, Curtea Constituțională a reiterat dreptul magistraților de a-i revoca pe cei pe care i-au ales în CSM:

Mai mult, Curtea reţine că nu trebuie negat dreptul adunărilor generale ale instanţelor care desemnează un membru în Consiliului Superior al Magistraturii de a-l revoca pe acesta, însă revocarea trebuie să opereze în condiţii clar stabilite prin lege, atât sub aspectul motivelor, cât şi al procedurii.”

Au trecut, totuși, patru ani de la Decizia 196/2013 a CCR, iar acel viciu constituțional constatat în Legea 317/2004 nu a fost îndreptat încă de către Parlament.

Cu toate că art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres că “membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului”, în lipsa unei proceduri de revocare răspunderea membrilor CSM în fața celor care i-au ales nu există.

CSM, conform Constitutiei, este “garantul independenței justiției”, adică instituția care îi asigură pe cetățenii din această țară că drepturile și libertățile lor le sunt respectate, fiind judecați de către judecători independenți, care se supun numai legii.

Față de importanța pe care CSM o are în arhitectura democratică a statului român, responsabilitatea membrilor consiliului trebuie să fie pe măsură.

În lipsa punerii în acord cu Constituția a art. 55 din Legea 317/2004, membrii CSM nu pot fi revocați din funcție de către cei care i-au ales și, ca atare, nu pot fi trași la răspundere de cei care i-au votat în autoritatea care garantează independența justiției.

Vă solicităm, în consecință, să initiați un proiect de lege distinct pentru adoptarea în regim de urgență a dispozițiilor legale care să facă posibilă revocarea de catre magistrați a membrilor aleși în CSM.

Respectăm autoritatea Parlamentului de a legifera, motiv pentru care lăsăm puterea legislativă să facă propunerea de lege pe care o consideră de cuviință pentru a pune în acord art. 55 din Legea 317/2004 cu Constituția. În același timp, ne rezervăm dreptul ca, odată proiectul inițiat de Parlament, să propunem eventuale amendamente pe marginea lui.

Menționăm că lista rămâne deschisă oricărui judecător sau procuror doritor să o susțină.

Cu stimă,

 

4 comments

  1. […] Florica Roman susține că ar fi vorba de articolul din Legea 317/2004 care reglementa procedura de revocare a membrilor alesi din CSM. În acest sens, 15 judecători de la Curtea de Apel Oradea au formulat o sesizare la data de 16 octombrie. “Solicitam un proiect de lege distinct pentru ca aceasta punere in acord cu Constitutia a respectivului articol din legea de functionare a CSM sa nu treneze in Parlament”, s-a aratat in solicitare, potrivit unui articol scris de judecătoarea Florica Roman pe site-ul personal. […]

    Like

  2. […] aceasta vine dupa ce, “pe data de 16.10.2017, 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au solicitat Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege distinct pentru punerea in acord cu […]

    Like

  3. […] 3. Am propus o procedura de interpelare a membrilor CSM, care vine in completare la procedura de revocare a membrilor CSM propusa de Parlament (cu care in cea mai mare masura sunt de acord si pe care mai multi judecatori din Oradea am cerut sa fie legiferata de urgenta). […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: