Solicitare CSM sa pronunte o hotarare privind necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii

Pe data de 23 octombrie 2017 am adresat o solicitare atat Plenului CSM cat si fiecarui membru al Consiliului sa se pronunte cu privire la necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi din CSM.

Solicitarea aceasta vine dupa ce, “pe data de 16.10.2017, 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au solicitat Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege distinct pentru punerea in acord cu prevederile constitutionale a art. 55 din Legea 317/2004, care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

Initiativa celor 15 judecatori a fost sustinuta si de adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea care a avut loc pe data de 17.10.2017.

Modificarea respectiva este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale, iar respectivele prevederi nu au fost puse in acord cu decizia CCR de 4 ani de zile.

In lipsa acestei prevederi legislative, prin care membrii alesi din CSM sa poata fi revocati, raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.

Multi dintre actualii membri alesi din CSM, atunci cand au candidat, au sustinut expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara.

Pentru referinta, postez alaturat textul integral al scrisorii trimise CSM.

Magistratii care doresc sa sustina necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi din CSM imi pot scrie pe adresa de email floricaroman10@gmail.com.

 

******************************************************************************

23 octombrie 2017

CATRE
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

In atentia
Doamnei presedinte Mariana Ghena
Fiecarui membru al CSM

Trimis prin email secretar_general@csm1909.ro, cu rugamintea de a fi remis fiecarui membru CSM

Subsemnata Florica Roman, judecator la Curtea de Apel Oradea, prin prezenta va solicit urmatoarele:
1. Pronuntarea de catre Plenul CSM a unei hotarari privind necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi in CSM;
2. Fiecare membru din CSM, la nivel individual, sa comunice public daca sustine sau nu necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor CSM alesi.

Solicitarea prezenta vine in urma faptului ca, pe data de 16.10.2017, 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au solicitat Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege distinct pentru punerea in acord cu prevederile constitutionale a art. 55 din Legea 317/2004, care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

A doua zi, pe data de 17.10.2017, adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea a hotarat sustinerea initiativei celor 15 judecatori.

O asemenea modificare este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale, iar respectivele prevederi nu au fost puse in acord cu decizia CCR de 4 ani de zile.

Cu toate ca art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres ca “membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului”, in lipsa unei proceduri de revocare raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.

Mentionez faptul ca in campania pentru alegerea in CSM multi dintre dumneavoastra ati spus expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara.

In aceste conditii, este imperativ ca, atat Plenul CSM, cat si la nivel individual, ca membrii in CSM, sa va exprimati pozitia daca sustineti necesitatea punerii in acord cu decizia CCR a art. 55 din Legea 317/2004, astfel incat membrii alesi din CSM sa poata fi revocati de catre cei care i-au votat.

Anexez prezentei cereri solicitarea celor 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea adresata Parlamentului.

Cu stima,

Judecator Florica Roman

 

 

2 comments

  1. […] Multi dintre actualii membri alesi din CSM, atunci cand au candidat, au sustinut expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara”, scrie judecătoarea Florica Roman pe blog. […]

    Like

  2. […] Sursă: Solicitare CSM sa pronunte o hotarare privind necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilo… […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: